- Jaka jest różnica między automatem telefonicznym a wyborami? - W automacie najpierw płacisz, a potem wybierasz, a przy wyborach najpierw wybierasz, a płacisz później !
Pani pyta dzieci, na czym śpią ich rodziny w domu. Dzieci odpowiadają różnie: jedni na wersalkach, inni na tapczanach, itd. - A u was w domu Jasiu? - pyta pani. - No, ja to prose pani śpie na materacu, ale moi rodzice to chyba na snurku... - Jak to na sznurku - dziwi się pani. - Dokładnie nie wiem - mówi Jasio - ale słysałem rano jak mamusia mówiła do tatusia: "stary, spuszczaj się szybciej, bo nie zdążysz do roboty..."
A ty mnie na wyspy szczęśliwe zawieź, wiatrem łagodnym włosy jak kwiaty rozwiej, zacałuj ty mnie ukołysz i uśpij, snem muzykalnym zasyp, otumań we śnie na wyspach szczęśliwych nie przebudź ze snu. (...) Konstanty Ildefons Gałczyński
Rozmowa w kolejce stojącej do sklepu. - Czy pan jest ostatni? - Nie są gorsi ode mnie. -Czy pan stoi na końcu? - Nie na nogach. - Świnia! - Bardzo mi przyjemnie,Kowalski jestem. - Niech mnie pan w d*.*ę pocałuje! - Ależ,proszę pana ja tu przyszedłem po cytryny,a nie po pieszczoty.
"Biznesmen do biznesmena: - Ty, a pensje to płacisz tym swoim robolom? - Nie, już od roku. - A do pracy przychodzą? - Noo, codziennie. - Słuchaj, to może by im wprowadził jeszcze jakieś opłaty wejściowe."